Качествената вода е важна за млечните крави

Подобряването на качеството на водата ще допринесе за повишаване на производството на мляко и по-доброто здраве на животните в една млечна ферма, това съобщава allaboutfeed.net.

Най-голямата млечна ферма в Европа ще отвори врати в Испания

Водата често е подценяван фактор. Ново изследване хвърля поглед към нови начини за отстраняване на вредните микроорганизми от питейната вода.

Водата е жизненоважна, но често подценявана. Тя е ключова за изпълнението на редица функции, както при хората, така и при животните. Водата е градивен елемент, разтворител, реактивен продукт и има своята роля в терморегулацията.За да изпълнява всичките си важни функции, необходимо е на животните да бъде осигурявана в достатъчно количество и с високо качество.

Микробиологичен и органичен биофилм

В селскостопанския сектор, и особено в млечния, потреблението на качествена вода от животните често е пренебрегната тема.

Водата за пиене може да бъде замърсена с бактерии, които са покрити с микробиологичен и органичен биофилм. Доброто здравословното състояние на червата на бозайниците се характеризира с изобилие от коменсални бактерии, които са полезни сами по себе си. Те съществуват в хомеостаза с имунната система на млечната крава.

Поглъщането на патогенна бактерия, заради консумацията на вода с ниско качество, нарушава тази хомеостаза и това може да провокира негативни последици за здравето на кравата.

Прясна вода за телетата

Предишни изследвания демонстрират негативна връзка между ниското качество на водата и пониженото производство на мляко.Освен от мазнини, протеини и лактоза, млякото се състои от 87% вода. В известна част тя се извлича от метаболизма и храната, но най-голям дял – 80-90%, има приетата вода.

В същото време ниското качество на водата може да провокира млечните крави да пият по-малко вода. Това върви ръка за ръка с неприятни последици за здравето на животните. Колкото до телетата, те се нуждаят от прясна вода още през първия ден от живота си.

Водата е много важна за развитието на търбуха, подобрява процеса на ферментиране на зърното и т.н.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!