Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Влагата в почвата е решаваща за житните култури

Последващите метеорологични условия ще определят бъдещото състояние на житните култури, каза доц. Христина Георгиева, директор на Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик, пред Агенция „Фокус“.
 
 
Като важен фактор на първо място тя посочи влагата в почвата. На някои места в страната има влага още след сеитбата, но специално в района на Пазарджик посевите ще поникнат само когато тя е в достатъчно количество, категорична е експертката.
 
Тя споделя за практиката в някои европейски страни, като Италия, където  се полива веднага след сеитбата, за да се осигури поникването на зърнените култури. От значение за бъдещата реколта е още дали зимата ще е мека и дали ще има снежна покривка, допълва Георгиева. 
 
Негативен ефект оказва и използването на евтини некачествени семена, при които няма гарантирана кълняемост. Те са важен фактор, който може да не оправдае сметките на земеделците. Те ще имат разходи, ще засеят, но некачествените семена няма да поникнат, предупреждава доцентката.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!