Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Африканска овца ще спаси австралийския овцевъден сектор

Африканската порода овце Дорпър, родом от пустинята Калахари, може да се окаже голяма ценност за австралийските фермери, които в последно време страдат от изключително сухия климат, пише изданието Meatinfo.

Осем случая на „луда овца” в България

Когато за първи път партии с такива овце пристигнали в Австралия през 1996 г., фермерите не им обърнали внимание, но производителността им през последвалите няколко горещи години довела до повишаване на популярността на тази месодайна порода.

Ферми в югоизточната част на Куинсленд успели да запазят бизнеса си именно заради Дорпър.

Семейство Къртис, собственици на ранчо, отбелязват, че ако не са отглеждали мериносови овце, е трябвало напълно да унищожат поголовието заради сушата. Сега животните им са здрави, издържат дори в най-сухите периоди през годината.

Софи Къртис споделя, че ключът към оцеляването на породата било сходството й с козите и готовността да яде почти всичко. Бащата на Софи - Дейвид Къртис, отбелязва, че тази порода овце, произхождащата от най-сухия континент на света, идеално подхода за отглеждане в Австралия, където зачестяват периодите на горещо време и липса на валежи.

Други производители също отбелязват преимуществата на Дорпър, подчертавайки тяхната издръжливост, непретенциозност, висока производителност и отлични показатели за тегло.

Растящият интерес към Дорпър бе забелязан и на скорошна годишна изложба, където много овцевъди засвидетелстваха повишено търсене на породата.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!