Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Не се очаква добра реколта от рапица

Според прогнози на Strategie Grains през 2019 г. Европейският съюз няма да може да събере добра реколта от рапица, тъй като засетите площи със зимна рапица рязко са намалели. Причината за това е липсата на влага, информира агенция Зерно Он-Лайн,позовавайки се на Ройтерс.

Фермерите са изправени пред ново предизвикателство

Експертните разчети гласят, че реколтата от рапица няма да превиши 20 млн. тона. Този показател е по-висок, сравнено с 2018 г. (19,83 млн. тона), но е с 11% по-нисък от събраната реколта през 2017 г.

Засетите площи с рапица ще намалеят с 12% до 6,07 млн. ха – още по-малко от октомврийската прогноза.

Сеитбата на зимна рапица не успя да се осъществи на пълни обороти, тъй като фермерите се сблъскаха с липсата на влага, провокирана от сухото време през летните месеци и целия септември.

През настоящата година страните от Европейския съюз са събрали 19,83 млн. тона рапица, 9,59 млн. тона слънчоглед и 2,74 млн. тона соя.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!