Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Злоупотребява ли се с парите за участие в изложения?

Как се усвояват парите от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) за провеждане на изложения и съответно как се разходват? Редно ли е развъдна организация да провежда събор без да представи животни от контролираните от нея породи и то по време на чума? Преценете сами.
 
 
Сдружение „Организация за развъждане на Цигайски и местни породи овце в Република България“ - Троян организира и проведе от 4 до 5 август 2018 г. „Събор за местни породи животни” във Вършец. За провеждането му сдружението получава държавна помощ от ДФЗ. Въпреки получената субсидия и реализираното изложение, членовете на сдружението  разбират за проявата месеци по-късно и то от отчет на развъдната структура.
 
„На 5 октомври 2018 г. се проведе отчетно събрание на сдружението. От изчетения отчет на председателя на структурата става ясно, че по схема на  „Държавна помощ за участия в изложения” нашето сдружение е получило сумата от 26 800 лева за провеждането на събора във Вършец. 
 
Два месеца след изложението запознаха УС и контролния съвет с факта, че на събора не са били представени животни от контролираните от сдружението породи, и въпреки получената заповед от зам.-министъра на МЗХГ за наложена карантина в Ямболско заради чумата по дребните преживни животни, съборът е проведен при добра организация. Според Вас правилно ли е членовете на сдружението да научават за проведения събор два месеца след неговото провеждане и никой от членовете да не е поканен? Редно ли е развъдна организация да провежда събор без да представи животни от контролираните от нея породи? Правилно ли е да се провежда подобно мероприятие по време на обявена карантина от чума дори и карантината да не е в тази област на страната?“, пита председателят на Контролния съвет на сдружението Станимир Стойчев.
 
Съгласно схемата „Държавна помощ за участия в изложения” участието в подобни формати цели популяризиране постиженията и възможностите на селскостопански животни, както и да покаже достиженията в селекцията, обогатяване на знанията и засилване на контактите в рамките на мероприятията. Как обаче това може да се случи без представяне на животни от съответното сдружение, усвоило парите?
 
Проверка на Фермер.БГ показа, че паралелно с животновъдното изложение, чиято организация става с държавни пари, се е провела и киноложка изложба. Впоследствие разбираме, че двете събития протичат заедно, с акцент върху българското овчарско куче за сметка на цигайските и местни породи овце.
 
Фермер.БГ потърси отговор от ДФЗ каква е методиката за отпускането на средства и изисквани ли са документи за съгласието на организацията за провеждане на събитието? Тъй като по думи на фермерите-членове на сдружението подобна проява не е коментирана на Управителен съвет. 
 
„Сдружение „Организация за развъждане на Цигайски и местни породи овце в Република България“ - Троян има подадено заявление за участие по схема за държавна помощ „Помощ за участие в изложения“ през 2018 г. в ОД на ДФЗ - Ловеч. 
 
За целта на 01.08.2018 г. е сключен договор, с който ДФ "Земеделие" е предоставил паричните средства на организацията за заплащане на извършените от него услуги на земеделски стопани, регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани, по схемата  „Помощ за участие в изложения“.
 
При подаване на заявлението е представен протокол от заседанието на Управителния съвет на Сдружение „Организация за развъждане на Цигайски и местни породи овце в Република България“ , от 18.04.2018 г., относно кандидатстване по схема за държавна помощ "Помощ за участие в изложения", което решение е подписано от 6-членен състав на УС на организацията.
Сдружение „Организация за развъждане на Цигайски и местни породи овце в Република България“, е представило в срок до 1 месец след провеждане на изложението отчет за извършените услуги, обект на подпомагането, придружени от документи, удостоверяващи действителния обем и стойността на услугите.
 
Приложен е доклад от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) от 22.08.2018 г. За проведеното изложение е съставен двустранен протокол, подписан от комисия от страна на ИАСРЖ и председателя на Развъдната организация“, отговориха от ДФЗ за Фермер.БГ.
 
[news]
Редно ли е обаче да се отпуска средства за животновъдно изложение по време на чума? И въпреки че решението е подписано от УС на организацията, дали нейните членове реално знаят, че са получили финансиране?
 
„Наистина на посочената дата се проведе УС на сдружението. Тогава УС взе решение да кандидатстваме за подпомагане за организиране на изложба в Троян. Финансиране за това обаче ни беше отказано. Впоследствие разбираме, че средства са се отпуснали и се прави изложение във Вършец без наши животни. Комичното е, че никой от нашите членове нито знае, нито е присъствал на събитието. 26 800 лв. не е малка сума. Никой не знае какво е платено и за какво сме изхарчили парите. Как представяме сдружението и нашата работа без животни?“, коментираха от КС на структурата.
 
Проверка на Фермер.БГ показа, че на изложението все пак са били представени овце, само че не породите, които сдружението контролира, а от Развъдните асоциации от Западна България, въпреки избухналото огнище на чума по дребните преживни животни в Ямболско. На форума във Вършец са изложени Реплянска овца, която се отглежда в региона на Чупрене и Западностаропланинска. Старопланинските овце са собственост на Ивайло Иванов от Врачанското село Челопек. Акцентът обаче е паднал върху киноложка изложба.
 
Председател на сдружението на цигайските и местни породи овце е Иван Цочев. Фермер.БГ се свърза и с него за коментар:
 
„Имам цял доклад за изложението, но защо не се обадите на г-жа Галина Илчева (началник отдел в ИАСРЖ – бел.ред) или на Аврам Петков (председател на Българския киноложки клуб – бел.ред). Г-жа Илчева ще ви обслужи, тя попълни и другите неща, освен нашите. Аз ще ви объркам, защото не съм във форма“, каза председателят.
 
 
Потърсихме г-жа Галина Илчева, която често е оценител на киноложките изложби на различни изложения.
 
Изложението беше на българските породи животни, не само на цигайската асоциация. От тяхната асоциация нямаше животни заради чумата по овцете. Закарахме животни от по-близките райони на изложението. Членовете отказаха заради чумата по овцете да докарат животни от по-далечни региони. Животните бяха само от Врачанска и Софийска област. Тогава точно беше разпространението на болестта. 
 
Овце бяха представени от западностаропланинските. Затворът във Враца показа овце и кози и от Вършец. Бяхме ограничили кръга, от който да се докарат животни, защото тогава пламна огнището на чума по ДПЖ. От сдружението бяха заявили изложбата, но ограничихме кръга. Имаше коне и вече от българско овчарско куче много животни“, обясни Галина Илчева.
 
Последният доклад за дейността на сдружението през 2016 г. показва, че сдружението е работило с 18 188 животни в 116 овцеферми. Въпреки че не контролира животни във Врачанско, сдружението има 1 776 животни в София-област, а в София-град 1 408, чиито собственици дори не са били поканени да вземат участие в изложението.
 
Освен това 3 806 са контролираните животни в област Ловеч, 1 074 в област Габрово, 562 в област Велико Търново, 3 315 в област Пловдив, 1 537 в област Сливен, 678 в област Търговище, 515 в област Благоевград, 3 071 в област Кърджали, 263 в област Бургас и 183 в област Смолян – все собственици на животни, които нямат идея за проведеното изложение от тяхната асоциация.
 
След всичко най-неясен остава един въпрос, а именно как от една страна членовете на сдружението не знаят за провелото се събитие, а от друга страна те са отказали своето участие заради избухналото огнище на чума по дребните преживни животни в Ямболско.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!