Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Най-после: Спецтабелки с произхода на агнешкото месо

След редица преговори, най-после информацията за произхода на агнешкото месо, продавано в търговската мрежа, ще бъде достъпна. За целта Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) одобри три образеца на табелки, научи Фермер.БГ.
 
 
Инициатор на идеята е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Фермер.БГ потърси асоциацията за коментар.
 
„В магазинната мрежа ще се прилагат информационни табели за произхода на месото. Задължителната информация в тях е произход, страна на отглеждане и страна на клане. Това ще допринесе за стимулиране на продажбите на българско месо. Надяваме се заедно с това да се вдигне изкупната цена на месото или поне да няма сривове, както през изминалата година“, обясниха от НОКА.
 
В момента асоциацията е в преговорите с търговските вериги. 
 
„Тази регулация е утвърдена от БАБХ. Тя ще влезе в сила от месец април. Заедно с това предстои въвеждането и на още едно ново изискване от 2020 г. То касае допълнителна маркировка за животните. Благодарение на печат в различен цвят потребителите ще могат да разпознаят кое месо е с произход България и кое с произход ЕС“, добавиха от асоциацията.
 
Браншовата структура цели да помогне при справянето със сивата икономика.
 
„Призоваваме всички овцевъди и козевъди, които продават агнета на прекупвачи и самите търговци не искат да им приемат фактурите, които в последствие са нужни на фермерите за доказване на продукцията, да ни алармират.
Същото важи и за всички овцевъди и козевъди, които продават мляко, а в договорите им няма цена – без значение от кой регион са фермерите“.
 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!