Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

В Германия цъфтят "нефтените полета"

В Германия в момента навсякъде цъфти зимната рапица, а това означава, че много райони изглеждат примерно така, както на снимката по-горе, пише DW. 

Експерти: Годината не е много добра за пролетниците

Площите с рапица в Германия възлизат на около 1,2 млн. хектара. Тук тя е най-важната маслодайна култура. Страничен продукт, така да се каже, е рапичният мед. Част от реколтата отива за фураж за животните. През последните десетилетия икономическото значение на рапицата значително се увеличи, тъй като културата се използва за производството на био автомобилно гориво. За тази цел в Германия в момента отива почти половината от произвежданото рапично масло. 

Около 30% от рапичното масло се използва в хранителната промишленост или постъпва на пазара за търговия на дребно. 

По данни на маркетинговата агенция GfK германските домакинства използват преди всичко рапично масло – 78,3 млн. литра през 2017 г. Второто и третото място по популярност се падат на слънчоглевото олио и зехтина – съответно 55,2 млн. и 30,6 млн. литра. 

Местните наричат този тип ландшафт цъфтящи „нефтени полета“. Увеличаването на площите с рапица провокира известна доза критика, тъй като тя се разглежда като новата монокултура с произтичащите от това негативни последици за екологичното разнообразие. В същото време много фотографи се наслаждават на този период от годината. 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!