Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

И пак, и пак! Нови промени в Закона за горивата

Единадесет организации, камари, конфедерации и съюзи се събраха на среща днес, 15 май, в Министерство на икономиката, за да обсъдят нови предложения за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти.
 
 
На консултации не са присъствали представители на Българска петролна и газова асоциация. 
 
„Оказва се, че има нови предложения, внесени буквално снощи, в последния момент. Тези предложения ще бъдат изпратени до всички представени на срещата организации, за да бъдат разгледани, проучени и съгласувани”, заяви Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
 

Това отлага обсъждането на промените в закона за горивата за следващата седмица на нова работна среща.

 
„Ние представляваме национални организации, които трябва да са запознати с внесените предложения и да излязат със свое становище”, допълни Костадинов. 
 
Сред присъстващите на срещата са били членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите, на Асоциацията на земеделските производители в България, на Асоциацията на Български частни пристанища, Българска морска камара, на Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива, и други.
 
Законът за горивата, както го наричат за краткост, беше обнародван в „Държавен вестник“ на 27 юли миналата година, като трябваше да влезе в сила шест месеца по-късно - на 28 януари тази година.
 
Оказа се обаче, че съществуват редица неясноти в прилагането му, особено във връзка с новите регистри, които ще трябва да се водят от икономическото министерство и от всяка фирма, която използва горива, включително от земеделските производители.
 
Затова в началото на тази година парламентът гласува отсрочка за новите разпоредби, така че те да се прилагат от 1 юли 2019 г., а наредбата за националния регистър да бъде приета до 1 август 2019 г.
 
Неяснотите около практическото изпълнение на новата нормативна уредба обаче останаха и във връзка с това се появиха инициативи за нова промяна в закона. Именно тези предложения ще се обсъждат от представители на засегнатите браншове и на икономическото министерство следващата седмица.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!