Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

На каква дълбочина се засяват семената?

засяване на семена Дълбочината на засяване на семената зависи от едрината на семената, от начина, по който никнат, от механичния състав и влажността на почвата. Обикновено дребните семена, които съдържат малък запас хранителни вещества, се засяват по-плитко, за да може кълнът им да достигне повърхността на почвата. Например семената на тютюна, мака, люцерната, детелината и др. се засяват на дълбочина 0,5-2 см, докато семената на царевицата, граха и др. - на 8-12 см.

При културите със средно едри семена (краставици, пъпеши, дини, салатно цвекло, бамя) - на 3-4 см, а при културите с едри семена (тикви, бакла, фасул) - на 4-6 см. При културите с по-дребни семена (лук, праз, домати, патладжан, пипер, моркови, магданоз, зеле, пащърнак, ряпа, репички и др.) засяването се извършва на дълбочина 1,5-2,5 см.

При еднакво едри семена, ако семеделите при покълнването се изнасят над почвата (фасул, памук), за да не се повредят при движението си отдолу нагоре, сеитбата се извършва по-плитко, отколкото ако остават в почвата (грах).

На тежки глинести и студени почви семената се засяват по-плитко, отколкото на леки проветриви и топли почви. На сухи почви е необходимо сеитбата да се извършва по-дълбоко.

Когато семената не се засяват на подходяща дълбочина, попадат при неблагоприятни условия за поникване, което се отразява върху добива. При плитко засяване и при липса на влага семената не поникват, част от тях се изкълвават от птиците, лошо се вкореняват и т.н., а при дълбоко засяване кълновете не могат да достигнат повърхността на почвата или я достигат силно изтощени. Много дълбоко заровените семена по липса на кислород не покълнват, а при ранните пролетни култури почвата през пролетта на по-голяма дълбочина не е затоплена достатъчно и семената им попадат при неблагоприятни температурни условия.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!