Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Начини за засяване на окопните култури

сеялки за окопни култури Окопните култури за разлика от културите със слята повърхност се нуждаят от по-голяма хранителна площ. Ето защо при тях се прилага широкоредова и пунктирна сеитба.

Широкоредова сеитба

Широкоредова сеитба се прилага при култури, които за нормалното си развитие се нуждаят от по-голяма хранителна площ. Ширината на междуредовите разстояния и на разстоянията между растенията в реда се определят в зависимост от изискванията на културите към хранителната площ, сорта, целта на отглеждане на растенията, почвено-климатичните условия, начина за извършване на междуредовата обработка и т.н. Например царевицата за зърно се засява на по-големи междуредови и вътрешноредови разстояния от фуражната царевица. Захарното цвекло при неполивни условия се засява на разстояние между редовете 44,5 см, а при поливни условия - на 60 см и т.н.

Широкоредовото засяване на културите дава възможност за извършване на междуредова обработка, посредством която става разрохкване на почвата и по-пълно задържане на влагата в нея, подрязване и унищожаване на плевелите, заравяне на торове и т.н.

Широкоредовата сеитба се извършва със специални сеялки - царевични, цвеклови, памукови и др., или с обикновени сеялки, част от ботушите на които са изключени, а останалите са разместени на необходимите разстояния.

Пунктирна сеитба

За засяване на окопните култури в нашата страна широко приложение намира пунктирната сеитба.

При пунктирната сеитба семената се засяват по едно на определени разстояния в реда. Тя има редица предимства в сравнение с останалите начини за засяване на окопните култури: сеитбената норма е по-малка; не е необходимо ръчно подреждане на посева, което дава възможност напълно да се механизират всички производствени процеси, свързана с отглеждането на културите, и да се намали себестойността на продукцията; още в началото на развитието си растенията са поставени при оптимални условия на растеж и развитие, което е гаранция за получаване на високи добиви.

Пунктирната сеитба се извършва със специални пневматични сеялки, за които в зависимост от формата и големината на семената се подбират такива дискове, които да пропускат само по едно семе на необходимото разстояние.

Пунктирната сеитба се препоръчва за всички окопни култури - царевица, слънчоглед, памук, цвекло (когато за посев се използват едносеменни съплодия) и др.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!