Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Мелиоративни работи преди засаждането на лозите

Старо лозеПонякога се налага на мястото, предназначено за лозе, да бъдат извършени някои подобрителни работи, като изкореняване на дървета, подравняване, унищожаване на плевели и др. Единичните дървета заедно с дебелите им корени се изкореняват на ръка или механизирано, а при риголването се почистват и останалите корени. Ако мястото е било заето с гора, налага се след изкореняването на дърветата 3-4 години да се засява с житни култури.

При наличие на коренищни плевели, площта се третира с раундъп или друг хербицид в съответна концентрация най-малко 2-3 седмици преди риголването.

Когато се налага да се засадят лози на място с голяма подпочвена влажност, то трябва предварително да се отводни (дренира). Това може да стане с открити или закрити канали. Предпочитат се закритите канали. За целта се изкопават ровове, дълбоки от 1,20 до 1,50 м, на дъното на които се поставят ръбести камъни или по-добре специални тръби (колектори). С тях водата се отвежда извън лозето.

При засаждането на малък брой лози в дворни места с тежки почви при запълването на ямките или рововете към пръстта може да се прибави пясък или чакъл. Така ще се подобрят физичните свойства на почвата в ямката и ще се улесни прихващането. Ако мястото е с излишна влага, изкопават се по-дълбоки ямки и ровове и на дъното им се нарежда пласт от ъглести камъни с дебелина 15-20 см.

Когато почвата е кисела, препоръчва се варуване. То може да се извърши със сатурачна вар, която се получава като отпадък в захарните заводи, с пепелина от варниците или с пепелта от изгорели лигнитни въглища в топлоелектрическите централи. Количеството на всеки от тези материали се определя в зависимост от типа и киселинността на почвата. Необходимо е да се потърси съдействието на специалист агроном. Определеното количество сатурачна вар или пепелина се разхвърля върху мястото преди риголването, за да се размеси добре с почвата при извършването му.

Може ли да се засажда ново лозе веднага след изкореняване на старото?

Този въпрос често се поставя от лозарите, особено в райони, където терените, подходящи за лозя, са по-ограничени. Досегашните наблюдения показват, че след изкореняването на старото лозе се налага мястото да остане няколко години в почивка. Ако се ръководим само от съображение за възстановяване на почвеното плодородие, почивката не е необходима, тъй като е възможно чрез обилно торене с органични и минерални торове при риголването съдържанието на хранителните елементи в почвата да се доведе до желаното равнище. Почивката на мястото се налага от други съображения.

В много от старите лозови насаждения почвата е заразена с нематоди и други неприятели, а лозите са болни от вирусни болести, които чрез корените ще се предадат на младите лози. Затова добре е след изкореняването на старото лозе да се извърши дълбока обработка с почистване на корените, след което мястото да се засява поне 4-5 години с житни култури или фуражни треви.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!