Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Избор на място за засаждане на ново лозе

Избор на място за лозе

място за засаждане на ново лозеПри избора на място за лозе трябва да се имат предвид изложението и релефът на терена, освен изискванията на лозата към почвата, температурата, светлината. Изложението на мястото изменя съществено количеството топлина, получавана от слънцето. В по-хладни райони южното, югоизточното изложение и югозападното са за предпочитане. При тези изложения гроздето узрява по-рано и натрупва повече захари. Колкото по-неблагоприятни са температурните условия на района, толкова повече се предпочита южното изложение.

При северно изложение се получава грозде с по-ниска захарност и повече киселини. Северното изложение е подходящо в южните топли области, дори при сух и горещ климат то е за предпочитане.

У нас северните изложения край Дунав също са много подходящи. Западните изложения са подложени повече на силните северозападни и западни ветрове, а на източните изложения рискът от слани е по-голям.

Кои места трябва да се предпочитат за лозя - равнинните или наклонените?

Опитът показва, че лозя може с успех да бъдат засадени както на равнинен терен, така и по склонове и хълмове с различен наклон и изложение. Условията за получаване на висококачествено грозде при тях обаче съвсем не са еднакви. В равнините и особено в ниските места почвите са по-богати и по-свежи и лозите се развиват по-буйно, дават повече грозде, но с по-ниско качество. Вегетацията на растенията продължава до късно, пръчките остават недозрели и затова са по-чувствителни на зимните студове. Опасността от пролетни слани, мана и оидиум в низините е по-голяма. Гроздето остава по-воднисто, по-слабо издържа на транспортиране и не е подходящо за съхраняване. Пораженията от сивото гниене тук са големи. Още от най-дълбока древност лозята са били засаждани по хълмовете. И сега най-прочутите, най-реномираните лозя в света и у нас са разположени на наклонени терени. Почвите тук не са така богати, както в равнините, но гроздето е по-висококачествено и плододаването е по-равномерно.

Хълмовете и наклонените терени предлагат редица предимства при отглеждане на лози, които правилно са оценени от лозарите. Разположените по тях лози се огряват по-продължително време от слънцето. Температурните условия също са подобри, тъй като слънчевите лъчи достигат повърхността на почвата под ъгъл, близък до правия. Ето защо гроздето е с по-висока захарност, съдържа повече багрилни вещества и ароматът на мискетовите сортове грозде е по-силен. Поради по-доброто проветряване лозите се нападат по-малко от мана и оидиум, а гроздето им е по-устойчиво на сиво гниене.

Важно предимство на склоновете е, че лозите, отглеждани върху тях, по-слабо се засягат от зимните студове. По-високата студоустойчивост на растенията се дължи на по-доброто узряване на пръчките и на особеностите в режима на ниските температури през зимата. Студеният въздух от склоновете се оттича в долините, където се задържа и продължава да се изстудява в резултат на ефективното излъчване. Вследствие на това разликата в минималните температури между долината и склона може да достигне от 3 до 7-8°С. Късните пролетни и ранните есенни слани по-слабо засягат лозите по хълмовете и гроздоберът може да се извърши по-късно през есента.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!