A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(http://tractor.bg/api/offersOfDay/15): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: core/MY_Controller.php

Line Number: 20

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: shuffle() expects parameter 1 to be array, null given

Filename: core/MY_Controller.php

Line Number: 21

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Invalid argument supplied for foreach()

Filename: core/MY_Controller.php

Line Number: 30

Възможности за уплътнено използване на зеленчуковите площи

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Възможности за уплътнено използване на зеленчуковите площи

У нас има богат опит и традиции по отношение на ефективното използване на зеленчуковите площи, които са поливни и са едни от най-богатите. Нашите майстори градинари в миналото използваха уплътнено всяка педя земя. За един сезон, от една и съща площ те получаваха винаги по две до три реколти. На много места обаче тази хубава традиция е изоставена, а на други получаващите резултати са незадоволителни. Не се изчерпват големите възможности и резерви, които съществуват, за получаването на повече продукция от единица площ и респективно за повече доходи.

Кои са пътищата за реализирането на тази задача?

Отглеждане на втори и трети култури - повишаване коефициента на използваемост на земята

Сравнително дългият период без мразове в повечето райони на страната, различната продължителност на вегетационния период на отглежданите у нас зеленчукови видове и сортове и техните различни биологични изисквания позволяват през един вегетационен сезон, върху една и съща площ чрез умелото им съчетаване да се отглеждат две и повече култури.

Отглеждане на междинни култури

Това са култури, които се развиват е промеждутъка от време между основната или втората култура от предходната година в сеитбата или засаждането на основната култура за текущата година. Такива зеленчукови култури са: зеленият лук, зеленият чесън, салатите, марулите, предзимно засаденото ранно главесто зеле и други.

Смесено отглеждане на културите

Наред с отглеждането на втори и трети култури и на междинни посеви, уплътненото използване на площите може да се постигне и чрез отглеждането на смесени посеви, т. е. едновременно отглеждане на две или повече култури.

При смесеното отглеждане на правилно подбрани въз основа на техните биологични особености зеленчукови култури се оползотворяват по-рационално факторите на растежа - светлина, топлина, хранителни вещества и др. Най-често една от едновременно отглежданите култури е основна, а другите - уплътняващи.

Уплътненото използване на зеленчуковите площи чрез отглеждането на втори, трети и междинни култури и на смесени посеви е голям и все още недостатъчно използван резерв. Възможностите на личните и помощните стопанства в тази насока са големи и те трябва да се реализират най-рационално.

Коментирай

1 Коментара

Ламби

Може ли да дадете по-конкретен пример за общосев? Кои стават, кои не стават? Чувал съм, че по социализма са гледали общосев от ечемик и пшеница, против полягане на ечемика, а във Франция гледали жито и орехи като общосев.