БОЛЕСТИ ПО ДОМАТИТЕ

Доматите най-добре се чувстват на дълбоки, рохкави, песъчливо-глинести и наносни почви, притежаващи добра влагоемност и въздухопроницаемост.

Най-добри предшественици са бобовите и житните. Не трябва да се садят домати след пипер, картофи, патладжани и тютюн. Не трябва да се отглеждат домати и след домати, поради неизбежната опасност от гъбни, вирусни и бактериални болести.

Доматите са силно отзивчиви на органични и минерални торове. Те бързо реагират на недостиг на азот, фосфор, калий и др. хранителни елементи.

Предпазно срещу Черни листни петна /алтернария/ разсадът до засаждане на постоянно място, задължително трябва два пъти да се напръска с разтвор на дитан М-45-0,2%, купроцин-0,3% ИЛИ БРАВО 500-0,3% И СРЕЩУ ЛИСТНИ ВЪШКИ с перимор 25ВГ-0,1%, каратемакс-0,025%, маврик 2Ф-0,025%.

ГЪБНИ БОЛЕСТИ И ЛЕЧЕНИЕТО

Белите листни петна /септориоза/ напада и се развива по листата на разсада и на доматите. Образува многобройни дребни бели петна с тъмнокафяв венец. Болестта започва отдолу, петурите прегряват , остават да висят на растението.

ЧЕРНИТЕ листни петна /алтернария/ са най-опасни за доматите, които се отглеждат в полиетиленова оранжерия. Болестта напада всички части на растението. Образува почти черни, разрастващи се петна с концентрична структура. По плодовете петната са черни, сухи и се напукват.

Борбата срещу двете болести се води с дитанМ-45-0,2%, корсейт-МДФ-0,25%, куадрис25СК-0,075%, купроцин-0,3%, пероцин лазур 75Б-0,4%, пужил ЛСК-0,35%, родомил голд МЦ68 ВГ-0,25%, скор 250ЕК-0,04% и др.

ВЕРТИЛИЦИЙНОТО увяхване се среща най-често при оранжерийните домати. Растенията увяхват, по най-долните листа, по-късно по цялото растение се наблюдават хлоротични петна, плодовете се оцветяват преждевременно, остават дребни. Корените изглеждат здрави.

При ФУЗАРИЙНОТО увяхване, гъбата първоначално напада най-долните листа, те пожълтяват, жилките им просветляват, дръжките се деформират, връхните разклонения увяхват. При пререз на стеблото се вижда покафеняване на проводящата система.

Борбата е еднаква за двете болести. Отглеждане на устойчиви сортове. Обеззаразяване на семената срещу почвени патогени с флоузанФС-1,8мл на 1 кг семена.Поливане на растенията след разсаждане с проплант 722СЛ-0,1% на 5л/кв.м разтвор, байлетон 25ВП-0,05%, каратан35ЛС-0,04%, родакс М-0,3%, рубиган 12 ЕК-0,03%, скор 250ЕК-0,075%, топаз 100 ЕК-0,025% и др.

Коментирай

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: numComments

Filename: blog/post.php

Line Number: 90

Коментара

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: numComments

Filename: blog/post.php

Line Number: 92

Все още няма коментар!