Озеленяване на градини

В съвременния свят градината е дар, с който разполагат все по малко хора.В един красив парк или двор човек човек се забавлява и почива по добре. Така че въпросът как ще озеленим градината си е доста важен.

При озеленяване на градини трябва да се спазват едновременно естетични и практични принципи. 
Първо трябва функционално да зонираме градината и да определим местата и вида на архитектурните елементи / барбекюта, веранди, площадки, алеи, стълби, подпорни стени и други /, така че да са удобни за ползване и да има повече места за отдих. После като озеленяваме с декоративни растения обособяваме и украсяваме зелените площи.
озеленяване на градини
 
Съобразно къщата избираме стила на озеленяване, градината трябва е съчетана със сградите и да има естествено преливане на интериора и екстериора. Обикновено се изграждат веранди и площадки като продължение на всекидневните и се осигуряват красиви гледки през прозорците. В градината ефектни изгледи трябва да се осигурят и от всички важни гледни точки. По осите на движение на един парк  в близък план се ситуират разнообразни ландшафтни елементи. 
Ако има достатъчно средства, е добре да украсим всички фасади, огради, входове, огради, площадки, алеи, подпорни стени, места за отдих и други градински и архитектурни елементи. Добре е да оставим и доста чисти тревни площи, които да служат едновременно като фон на декоративните растения и като зони за активна почивка.
поддръжка на градина
За да бъде наистина красив един двор или парк е необходима постоянна поддръжка на градини. Затова при озеленяване трябва зелените площи да са организирани за безпроблемна поддръжка и работа на поливната система. Особено у нас този фактор е много важен, защото се отделя по малко внимание на поддръжката, а и най-добре озелененият двор ще загуби своята красота, ако не се поддържа.
скален кът с воден ефект
При ландшафтния дизайн трябва да се търсят едновременно контраст и баланс. Обикновено се избягват правите линии и се търси разнообразие. Основен градивен елемент са декоративните растения -дърветацъфтящи и вечнозелени храстиградински цветяпочвопокривниувивни и листнодекоративни и други. С тях се обособяват, украсяват, укрепват и защитават градинските площи. Обикновено се изграждат растителни групи / дървесно храстови композиции, живи плетовескални кътове, водни ефекти, цветни бордюри и лехи, растителни акценти и други /, които заедно оформят цялата градина. Всичко трябва да изглежда като едно цяло, а не всеки елемент да е сложен сам за себе си и без определена функция.
градина със скален кът
Освен декоративните растения в градината силно впечатление правят архитектурните елементи, настилките, камъните, водата и релефа на терена.В хармонията между всички елементи се крие магията на градините.

Източник на статията - https://sites.google.com/site/ozeleniavanebg/publikacii-za-gradini-i-ozelenavane/ozelenavanenagradini.

 

 

Коментирай

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: numComments

Filename: blog/post.php

Line Number: 90

Коментара

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: numComments

Filename: blog/post.php

Line Number: 92

Все още няма коментар!