Силиций - важен елемент на живота

           Знаете ли, че Силиция е елемет, който съществува навсякъде около нас и е много важен за здравето както на хората така и на растенията.
           Силицият (от латинската дума silicium) е най-древният и верен спътник на човека. Този химичен елемент е с атомен номер 14 в периодичната таблица и се отнася към IV група. Като самостоятелен химичен елемент е открит от шведски геолог през 1825 година - доста скоро от гледна точка на историята. Думата „кремък" (а и руското название кремний) идва от гръцката дума „кремнос", която означава „скала". Черният кремък е един от минералите, в чиято основа е силициевият диоксид (SiO2), и по разпространението си държи второ място след кислорода. Неговите съединения - силикати и алуминати (оксиди) - съставляват 75% от зем­ната кора.
      Силицият е един от най-важните микроелементи, влизащ в състава на нашия организъм. Той участва в абсорбирането на калций, магнезий, фосфор, калий, натрий, сяра, алуминий, кобалт и много други елементи. При липса на силиций, 76 от 104 елемента не се абсорбират от организма или се усвояват неправилно. На фона на дефицита на силиций е възможно развитието на различни заболявания.
      Ако калцият е основният елемент за формирането на твърдите костни тъкани, силицият е елементът, който определя свойствата на гъвкавите структури в организма.
      Нивото на силиция в аортата намалява не само с възрастта, но и в процеса на развитие на атеросклероза. Богатата на растителна целулоза диета е антиатерогенна, и защото целулозата спомага за доброто абсорбиране на силиция, тъй като акумулира силиций. При дефицит на растителна целулоза и силиций процесите на стареене се развиват по-бързо.

Коментирай

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: numComments

Filename: blog/post.php

Line Number: 90

Коментара

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: numComments

Filename: blog/post.php

Line Number: 92

Все още няма коментар!