Токачки

Токачката е интересна и красива птица. Токачката има хоризонтално удължено, овална тяло, къса, тънка шия, къси закръглени крила, високи тънки крака. На задната част на врата има ветрилообразни пера. На главата има гребен. В долната част на главата се намират обеци с бяло-червен цвят. За перлената токачка е с характерен цвят на перушината: по цялото тяло те имат бели петна на тъмно сив фон. Живото тегло на мъжките е около 1,7 кг, а на женските – 1,8 кг. Яйцедобивът е 80-90 яйца, масата на едно яйце е 45 грама.

токачкиТокачки се отглеждат предимно заради вкусното им бяло месо. Яйцата се употребяват по-рядко. В токачките в сравнение с кокошките се съдържа 10-15% повече месо, главно благодарение на мускулната тъкан, която е с тънки нишки и е причина за по-крехкото им месо. Освен това, месото от токачки е с по-малко мазнини и повече протеини.

Яйцата от токачки също се различават от кокошите, защото съдържат в себе си повече сухо вещества. Жълтъкът на яйцето от токачка има ярко жълт цвят и съдържа повече витамин А и каротиноиди. Черупките и обвивките са много здрави и това благоприятства по-дългото им съхранение - до половин година.

Токачките са стадни птици. Те са доста страхливи, но бързо свикват с хората. При съвместно отглеждане на токачки с различни видове домашни птици се държат независимо. Това е здрава, издръжлива птица, устойчива на болести. В литературата има съобщения, че токачките могат да се използват като средство за борба с насекомите, включително с колорадския бръмбар. В същото време те могат да се пускат в градината, без да опасения, че ще разровят насажденията, както правят кокошките.

Коментирай

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: numComments

Filename: blog/post.php

Line Number: 90

Коментара

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: numComments

Filename: blog/post.php

Line Number: 92

Все още няма коментар!