Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Торене на райграса

Целта на торенето на райграса е да стимулира неговия растеж. Така тревите придобиват зеления цвят, който оптически е много важен. Тревата става силна и резистентна срещу болести, възстановява се много бързо след косене и си запазва състава, които е заложен в семената.

Желязното правило тук гласи - колкото повече се използва и натоварва райграса, толкова по обилно торене.

При по-честа коситба, се увеличава и потребността от торене на тревната площ.

Внимание - прекаленото торене на райграса не помага много. Предозирането на тора вреди на растенията по същия път, както липсата му. Освен това, честото поливане и дъжда отмиват хранителните вещества от повърхностния корено-обитаем слой в подпочвените води, което не е екологично.

Основните елементи, необходими на тревата са азот, фосфор и калий. Освен това са необходими магнезий и фосфор, а също и бор, мед, желязо, манган, молибден и цинк.

Оптималния тор за райграс задоволява потребностите на тревата, не предизвиква изгаряния на райграса, стимулира гъстотата, а не растежа на височината и бързо се усвоява от коренчето на тревата.

С какви торове се подхранва тревната площ?

Азотно торене - използват се бързо действащите азотни торове (като например амониевата селитра), които освен че подхранват добре тревата, поддържат такава реакция на почвата, която предотвратява заплевяването.

Тревата има нужда от около 20-30 кг/дка азотен тор годишно. Разпределете тази доза през сезона.

Фосфорно торене - фосфорът укрепва корените на тревите, стимулира братенето им и повишава студоустойчивостта им.

Калиево торене - стимулира растежа на тревите, устойчивостта им на заболявания и студоустойчивостта.

Комбинирани торове - Обикновено поради голямата практичност, за подхранване на тревните площи с необходимите им елементи, се използват комбинираните минерални торове. Комбинираните торове са по-бавнодействащи - 6 месеца, така че можете да ги използвате 2 пъти в годината - есенно торене - за укрепване на чима и пролетно торене. Но дори да подхраните 2-кратно през годината тревата с комбиниран тор, не пропускайте да подхранвате през лятото и с азотен тор, за да е свеж и зелен тревния килим.

Английския райграс се тори само 2 пъти - веднъж в началото на май и втори път средата на юни до края на август.

Мултифункционалният райграс, който не е подложен на голямо натоварване, торим 3 пъти - веднъж в средата на април, втори път в края на юни и третия път през средата септември.

Мултифункционалният райграс, който е подложен на голямо натоварване (децата, гостите, градинските мебели), торим четири пъти - веднъж в средата на март, втори път в началото или средата на май, третия път през началото или средата на юли и четвъртия път в края на август, началото на септември.

За торенето на райграса е необходимо да изчакаме подходящото време. Най-добре е вечер, когато вероятността идните часове да завали е реална.

Най-неизгодно е да торите райграса при сухо време, когато торът пада директно върху сухата повърхност. По този начин със сигурност ще си навлечете щети от изгаряния, които на отделни места дори могат да унищожат тревата. Тези щети ще изчезнат едва след дълго време, когато тревата си изгради нова здрава тъкан или когато наново сме засели на изхабените места. За това ако очаквания дъжд не падне, или не е достатъчно обилен, необходимо е след торенето на райграса да полеем с пръскалката. Водата разтваря тора и го отнася до коренчето, с което е сигурно, че е усвоен.

Производителя на торовете отбелязва дозата за торене на райграса на опаковката. За вашата площ трябва сами да си изчислите необходимото количество. Иска се малко опит в началото, за да не се образуват тъмни и светли ивици, в зависимо от това как е хвърлян тора. Торените участъци изглеждат много по-тъмни от ненаторените заради наличието на въглеродни съединения, които подсилват зеленото обагряне. Най-сигурния метод е да разделите необходимото количество тор на две части и да минете площта два пъти, втория път перпендикулярно на първия.

Коментирай

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: numComments

Filename: blog/post.php

Line Number: 90

Коментара

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: numComments

Filename: blog/post.php

Line Number: 92

Все още няма коментар!